11 Eylül 2025 - Perşembe

AVOKADO BESİN DEĞERİ

.

Yazar - Diyetisyen Mine ÇELİK
Okuma Süresi: 5 dk.
7 okunma
Diyetisyen Mine ÇELİK

Diyetisyen Mine ÇELİK

-
Google News

AVOKADO, C, E, K ve B6, B2, B3, B5 vitaminlerinin yanı sıra folat, magnezyum ve potasyum kaynağıdır. Ayrıca lutein, beta karoten ve omega-3 yağ asitleri içermektedir. Avokado, bir kişiye yardımcı olabilecek yüksek düzeyde sağlıklı, faydalı yağlar içermektedir. Yaklaşık yarım (100 gr) avokadoda şunları içermektedir:

  • 160 kalori
  • 14.7 gr yağ
  • 8.5 gr karbonhidrat
  • 6.7 gr lif
  • 1 gr'dan az şeker

Yağ vücuttaki her bir hücre için gerekmektedir. Sağlıklı yağlar yemek cilt sağlığını destekler, yağda çözünen vitaminlerin, minerallerin ve diğer besin maddelerinin emilimini artırmaktadır.

AVOKADONUN SAĞLIĞA YARARLARI

-Avokado Bağırsaklara İyi Gelir

Avokado, sağlıklı bir sindirim sistemi için gerekli olan lif bakımından zengindir. Doğal lifli yiyecekler yemek kabızlığı önlemeye, sindirim sistemi sağlığını korumaya ve kolon kanseri riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır.

-Kalp sağlığını destekler

Dünya Sağlık Örgütü eğer önlem alınmazsa 2030 yılına kadar tahminen 23 milyon insanın kalp damar hastalıklarına bağlı gelişen kalp krizleri ve inmelerden dolayı hayatını kaybedeceğini söylüyor. Beslenmenin tekli doymamış yağ asitlerinden zengin olması HDL kolesterolü yükseltmekte ve LDL kolesterolün azaltarak kalp sağlığını korumada önemlidir. Oleik asit miktarı yüksek besinler olan zeytinyağı, badem, yer fıstığı ve avokadonun düzenli yenilmesi doğal bir ilaç gibi destek sağlar. Günde 40 gram yani bir avuç içi kadar badem, bir adet avokado ve beş-altı yemek kaşığı zeytinyağı beslenmede bulundurulması kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini de minimize edebilir. Eğer trigliseridiniz ve kolesterolünüz yüksekse avokado tam size göre bir meyve. Aynı zamanda mükemmel bir potasyum, folat ve lif kaynağıdır ve bunların tümü kalp ve kalp-damar sistemine yarar sağlamaktadır.

-Kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilir

Avokado tarafından sağlanan yağlar oleik asit (hayvansal ve bitkisel yağlarda doğal olarak bulunan bir yağ asidi) ve linoleik asit (omega-6 yağ asidi)  içermektedir. Doymamış yağlar kolesterolü yönetmeye yardımcı olmak için dengeli bir diyetin parçası olarak önerilmektedir.

-Göz sağlığını korur

Avokado, yukarıda belirtilen faydalarının yanı sıra, zengin bir koruyucu E vitamini kaynağı ve ayrıca gözleri sağlıklı tutmaya yardımcı olduğu düşünülen lutein ve zeaksantin gibi karotenlerdir .

-İştahı düzenlemeye yardımcı olabilir

Avokadonun kalori içeriği diğer meyve ve sebzelerden daha fazladır fakat avokadonun yağ ve lif içeriği iştah düzenlemeye yardımcı olarak tokluk hissine yol açmaktadır.

-Kanser riskini azaltan süper meyve
Bu tropik meyve askorbik asit ve fenoller gibi suyu, karotenler gibi yağı seven antioksidanlardan oldukça yüksek miktarda ihtiva eder. Yağı seven antioksidanların hücre zarına tutunabilme özellikleri bulunur. Bu özellik antioksidanın hücredeki etkinliğini arttırarak hücreyi serbest radikallerin saldırısından bir kalkan gibi korur. Avokadonun kansere karşı koruyucu etkisi olduğunu gösteren araştırmalar özellikle prostat, yemek borusu, yutak, ağız boşluğu, mide ve meme kanserine karşı olumlu etkisi olabileceğini belirtiyor. Avokadoda bulunan karotenoidlerin kanserli hücrelerin ölmesini ve zararlı hücrelerin çoğalmasını engellediği biliniyor. Avokadoda bulunan lutein adlı karotenoid prostat kanseri hücrelerinin büyümesini baskılayarak tümörün büyümesini geciktirmektedir.

-Zayıflamayı kolaylaştırıyor
Ana öğünde veya ara öğünde küçük boy bir 70-100 gr'lık avokado zayıflamayı kolaylaştırıyor. Avokadonun zayıflatmanın dışında en değerli etkisi tekli doymamış yağ asitleri sayesinde bel çevresi yağlarının erimesine katkısıdır. Ayrıca diyet liflerinden bolca içeren avokado B1 vitamini sayesinde süper kaloria yaktırıcı özelliği de bulunuyor. Avokadoda kalori sağlamayan manno heptuloz adlı bir karbonhidrat bulunuyor. Bu karbonhidrat türü kandaki şekerin yakılmasını sağlayarak kan şekeri dengesinin günboyu kontrollü olmasını sağlıyor. Böylece insülin salınımını azaltıyor ve uzun süre tok tutuyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.