‘TUZ ALIŞKANLIKLARIMIZI DEĞİŞTİRELİM’
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Fazla tuz tüketiminin sağlığa zarar verebileceğini kaydeden Çelik, “Tuz alışkanlıklarımızı değiştirelim” dedi.
GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 14-20 Mart Dünya Tuza Dikkat Haftası dolayısıyla bir açıklama yaptı. Fazla tuz tüketiminin sağlığa zarar verebileceğini kaydeden Çelik, “Tuz alışkanlıklarımızı değiştirelim” dedi.
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, “Yapılan çalışmalarda fazla tuz tüketiminin sağlığımıza zarar verebileceği ve kalp krizi ve felç nedeniyle gereksiz ölümlere yol açabileceği kanıtlanmıştır. Bu nedenle tuzun azaltılması politikası dünya çapında halk sağlığını iyileştirmek için uygun maliyetli bir strateji olarak kabul edilmektedir. Bakanlığımız tarafından da Tuz Azaltma Programı uygulanmakta ‘Daha az ama iyotlu tuz’ kullanımı için çalışmalar yapılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü günlük kişi başı tuz tüketimini 5 gramın altında önermektedir ve bu miktar bir tatlı kaşığına denk gelmektedir. Günlük olarak tüketilmesi önerilen bu miktar; gün içinde tüm besinlerimizle aldığımız tuzu (sodyumu) da kapsamaktadır. Ev yapımı yemeklere lezzet katmanın tek yolu büyük bir tutam tuz gibi görünebilir, ancak yiyeceklerinizin daha fazla lezzetli olmasını sağlamanın pek çok başka yolu var.
Ayrıca bütün tuzlar aynıdır ve aynı içeriğe sahiptir (deniz tuzu, kaya tuzu ve pembe tuz). Tuz, besinlerin doğal bileşiminde bulunduğu gibi, deniz tuzu (deniz suyunun buharlaştırılması ile elde edilir) ve kaya tuzu (halite, göl yataklarından veya toprak altından elde edilir, kurutulur) olarak da elde edilir. Genel olarak tuz sodyum ve klorürden oluşur. Sodyum klorür içeriği tüm tuzlarda (kaya, deniz, sofra tuzu) yaklaşık olarak aynıdır” ifadelerini kullandı.