MÜDÜR BAT’TAN ÖNEMLİ BİLGİLENDİRME

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bat, yeni üretim sezonunun tüm üreticilere hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diledi.

Gündem Yayın: 15 Kasım 2024 - Cuma - Güncelleme: 15.11.2024 09:40:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
48 okunma
Google News

GAZİPAŞA İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ramazan Bat, yeni üretim sezonunun tüm üreticilere hayırlı uğurlu ve bereketli olmasını diledi. Yeni sezonun başlamasıyla birlikte İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yaptığı çalışmaları anlatan Müdür Bat, doğru bitki koruma ürünü kullanımının öneminden bahsetti. Müdür Bat,  “Kıymetli üreticilerimiz, yeni üretim sezonu tekrar hayırlı, uğurlu ve bereketli olsun. Yeni üretim sezonunun başlamasıyla birlikte, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak her hafta en az üç mahallemizde, muhtarlarımızın da desteğiyle üreticilerimiz ile buluşuyor, bilgilendirme yapıyor ve fikir alışverişinde bulunuyoruz. Bu toplantilarimizdaki en önemli konu yanlış bitki koruma ürünü kullanımı. Bu konu düşünüldüğünden çok daha önemli, hayati öneme sahip bir konu. Doğru bitki koruma ürününü uygun bitkiye verirsek ilaç olur, fakat aynı bitki koruma ürününü uygun olmayan bitkiye verirsek zehir olur. Her bitkinin çalışma sistemi farklıdır. Dolayısıyla hıyarın ilacı farklı domatesin ilacı farklıdır. Örneğin; Hıyara kendi ruhsatlı ilaçlarından birini verdiğimizde belli bir süre sonra bitki bu ilacı üzerinden atabiliyor fakat aynı hıyara ruhsatlı olmayan, domatese ruhsatlı olan bir ilacı verdiğimiz zaman üzerinden aylarda geçse bitki bu ilacı üzerinden atamıyor. Sonuç olarak bu ilaç kalıntılı ürünü tüketiyoruz, çocuklarımız tüketiyor ve belli bir süre sonra bu ilaç kalıntıları malesefki hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Son yıllarda kanser vakalarının artmasının bir önemli sebebi de bu bilinçsiz kullanılan tarım ilaçlarıdır.

DOĞRU BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜ ÖNEMLİ

Yine bu sebepten dolayı ilçemizde üretilen ürünleri Avrupa ülkelerine ihraç edemiyoruz. Eğer ilçemizde bu yanlış bitki koruma ürünü kullanımı problemini çözersek, yetiştirdiğimiz ürünleri Avrupa’ya da ihraç edebiliriz. Dolayısıyla bu yeni pazar ve ekstra talepten dolayı ürünlerimizin fiyatı da artacaktır.

Bunu nasıl başaracağız. Aslında çözümü çok kolay. Almış olduğumuz her bitki koruma ürününün üzerinde üç önemli bilgi yazmaktadır.

1- Ruhsatlı olduğu bitkinin adı.

2- Uygulama dozu.

3- Son uygulama ile hasat arasında geçmesi gereken süre. Yapmamız gereken bu üç önemli bilgiye dikkat etmek ve uygulamak.

Biz ilçe Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak üreticimizi bilinçlendirmek için her hafta en az üç mahallemizde toplantılar düzenliyoruz. Tüketicilerimizin sağlığı için Ziraat Mühendislerimizce yıllık yaklaşık 400 adet hasat öncesi yani seralardan numune alıyor ve laboratuvar sonuçlarına göre işlem yapıyoruz. Ayrıca gıda kontrol ekiplerimiz hal, market ve manavlardan hasat sonrası numune alıyor ve laboratuvar sonuçlarına göre işlem yapıyoruz. Yine teknik personelimiz tarafından ilçemizde bulunan 50 adet bitki koruma ürünü satışı yapan bayilerimiz denetlenmekte ve bilgilendirilmektedir. Bu yıl  yeni kurduğumuz saha ekipleriyle mahalle mahalle, sera sera gezip üreticilerimizi yerinde de bilgilendirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.