KEÇİBOYNUZU ÇALIŞMASINA BİLİM DÜNYASINDAN ONAY

ALANYA HEP Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nde Gazipaşalı öğrenci Muhittin Durusoy’un ‘Sürülebilir Keçiboynuzu Pekmezi Üzerine Bir Araştırma’ adlı tez çalışması bilim dünyasından da onay aldı.

Bilim Yayın: 20 Aralık 2023 - Çarşamba - Güncelleme: 20.12.2023 10:21:00
Editör - Hüseyin Şengöz
Okuma Süresi: 2 dk.
118 okunma
Google News

Son yıllarda özellikle pandemi dönemi sonrasında, insanların besin ihtiyaçları temini konusunda bilinçlenmesinin organik ürünlere olan talebi arttırdığını söyleyen Durusoy, bu artışın keçiboynuzu meyvesi ve pekmezine de yansıdığını belirtti.

ÇALIŞMANIN AŞAMALARINI ANLATTI

Tez çalışması hakkında gazetemize açıklama yapan Durusoy, “Alanya Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Ana Bilim Dalı’nda Prof.Dr. Mehmet Durdu Öner’in danışmanlığını yaptığı yüksek lisans tezim  kapsamında, Gazipaşa’da yetişen  ve son yıllarda ekim dikim alanları çoğalan, ekonomik kazanç sağlayan, sağlık üzerine olumlu etkileri olan içeriğinde yüksek oranda potasyum, kalsiyum ve magnezyum içeren  yöresel ürün Keçiboynuzu meyvesi ve bu meyveden  üretilen pekmezden margarin kıvamında sürülebilir bir ürün elde etmek için  farklı oranlarda  karışımlar yapılarak, numuneler hazırladı. Daha sonra laboratuvar ortamında numunelerin renk, pH ve viskoziteleri ölçülerek, yoğunluk ve hacim artışları hesaplandı ve yeni bir ürün elde edildi” dedi.

YAPIM AŞAMALARI ARAŞTIRILDI

Bu tez çalışması kapsamında Gazipaşa doğal yöntemlerle üretilen keçiboynuzu pekmezinin yapım aşamaları araştırılmış, pekmez üretimin gastronomik açıdan mevcut durumu incelenerek, tüketimin artırılmasına yönelik yeni ürün geliştirilmiş olup, daha sonra yapılması planlanan raf ömrü ve ambalajlama araştırmaları ile de keçiboynuzu pekmezinin tüketiminin artırılabileceği öngörülmektedir.  Bu araştırmanın özellikle yöremize katkı sağlamasını düşünülerek yapılması konusunda destek ve tecrübelerinden faydalandığım Prof.Dr. Mehmet Durdu Öner hocama, Alanya Üniversitesi’ne teşekkür ve şükranlarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.