İNTERNETTEN ALINAN ZEYTİNYAĞINDA HİLE ÇOK

Manavgat’ta düzenlenen Zeytin ve Zeytinyağı Festivalinde konuşan Tan, internetten alınan zeytinyağında hilenin çok olduğunu belirterek, üreticileri uyardı

Gündem Yayın: 02 Kasım 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 02.11.2024 15:53:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
31 okunma
Google News

Manavgat Belediyesi’nin 1-3 Kasım tarihleri arasında; Antalya Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Üniversitesi Manavgat Meslek Yüksekokulu, MATSO ve Manavgat Ziraat Odası’nın katkılarıyla ilk kez düzenlediği ‘Zeytin ve Zeytinyağı Festivali’ dün başladı. Festivalin açılışına, Manavgat Belediye Başkanı Dr. Niyazi Nefi Kara, CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, CHP Manavgat İlçe Başkanı Oykun Başar, siyasi parti temsilcileri, muhtarlar, STK Temsilcileri, oda başkanları, basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı. 

 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Antalya Büyükşehir ve Gazipaşa Belediye Meclis Üyesi Zafer Tan, Prof. Dr. Fügen Durulu Özkaya ve Prof . Dr. Mücahit Taha Özkaya ile birlikte Antalya zeytin ve zeytinyağı hakkında; Antalya Ticaret Borsası ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi adına konuşmacı olarak katıldı.

 

Gazipaşa’nın ve Antalya bölgesinin önemli zeytin ve zeytinyağı üreticilerinden Zafer Tan, yaptığı konuşmada önemli bilgiler verdi. İnternetten alınan zeytinyağında hilenin çok olduğuna dikkat çeken Tan, zeytin üretiminin püf noktalarını anlattı.

 

İNTERNETTEN ALINAN ZEYTİNYAĞINDA HİLE ÇOK

 

Tan, sektörlerinin en önemli sorununun tağşişli ürünler olduğunu belirtti. Özellikle internetten satılan zeytinyağında tağşişin çok fazla görüldüğünü belirten Tan, “Bizim sektörü en çok baltalayan tağşişli ürünler. Otellerde ve restaurantlarda buna dikkat edilmeli” uyarısında bulundu. Ambalajlama ve işletme giderlerinin de eklenmesi ile gerçek zeytinyağının maliyetinin en az 200 TL olduğunu belirten Tan, bunun altında satılan zeytinyağında tağşiş olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtti.

 

 

KURAKLIK VE SUSUZLUĞA DİKKAT

 

 

Bu sezon yaşanan kuraklık ve artan maliyetler nedeni ile zeytin üreticilerinin sıkıntı yaşadığını belirten Zafer Tan, buna rağmen üretimden vazgeçilmesini beklediklerini ilave etti, Üreticilerin bahçelerini sökmeyeceğini belirten Tan, “Çünkü iklim karasala döndü ve kuraklık var. Susuzluk da var. Bu şartlarda en yoğun yaşayabilecek ağaç zeytin ağacı. Doğu ilçelerinde tropikal meyve üretimi yoğun ancak kuraklık nedeniyle zeytincilik devam eder” şeklinde konuştu.

 

HASTALIKLA BİYOLOJİK SAVAŞ

 

Zeytin haşatının başladığını ve fabrikalarında yaklaşık 2 aydır işlem yaptıklarını belirten Zafer Tan, şunları söyledi: “Akdeniz bölgesinde aşırı sıcaktan dolayı leke, salkım güvesi ve zeytin sineği var. Her yaprağın altında bir meyve vardır. Hastalıkla biyolojik savaş yapmadığınız zaman ağaç kurur ve meyve vermez. Zirai mücadele ve budama yapılması lazım. Üreticinin bilinçli olması gerekiyor. Kuraklık nedeni ile yapraktan sulama, yani yağmurlama yöntemi ile sulama yapılmalı. Geçtiğimiz ay Antalya’da sıcaklık gündüz 40, gece 25 derece oluyordu. Son birkaç yıldır gece ve gündüz sıcaklığı eşit. Ağaç bu durumdan olumsuz etkileniyor. Bu da mantara, besin azlığına, erken dökülmeye neden oluyor.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.