GRİBE DİKKAT!
Gazipaşa’da kışın gelmesi ve kapalı ortamların artmasıyla gribal enfeksiyonlarda artış gözlemdi.
GAZİPAŞA’DA son günlerde artan gribal enfeksiyon nedeniyle hastanenin acil servisi ve aile sağlığı merkezlerine başvuran hasta sayısı arttı. Kış aylarının kendini hissettirmesi ve kapalı ortamların artmasıyla gribal enfeksiyonlarda artış gözlemdi. Gazipaşa’da hem çocuklar hem de yetişkinler gribal enfeksiyonlar nedeniyle hem acilin hem de sağlık ocaklarının yolunu tutuyor. Uzmanlar, her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında çok sayıda kişide gribal enfeksiyon (mevsimsel grip) görüldüğünü ifade etti.
Gazipaşa İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden mevsimsel griple ilgili yapılan açıklamada; Grip influenza virüsünün neden olduğu, genellikle yıl içerisinde sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başına kadar olan dönemde daha sık görülen oldukça bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumun özelliklerine göre her yıl belirli sayıda insanı etkiler ve hastalandırır. Bu nedenle her yıl sonbahar sonu, kış ve ilkbahar başı arasında beklenen sayıda kişide görülen bu hastalık mevsimsel grip olarak ifade edilmektedir” denildi.
NASIL BULAŞIR?
Gribin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında solunum yoluyla bulaştığını belirten İlçe Sağlık Müdürlüğü, “Temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Hasta kişinin öksürmesi ya da hapşırması sonucu etrafa influenza (grip) virüsü içeren milyonlarca damlacık dağılır. Bu damlacıkların enfekte bireylerin 100 - 180 cm (1-2 metre) uzağına kadar yayılabildiği gösterilmiştir.
TEMASTAN SONRA ELLER YIKAYIN
Az da olsa, bu damlacıkların bulaştığı yüzey ve nesnelere temas edildikten sonra ellerin ağız, burun veya göze sürülmesi ile de bulaşabilmektedir. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır” denildi.