ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERİNE DİKKAT!

GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürlüğü tarafından ‘Uluslararası Çocukluk Çağı Kanserleri Günü’ nedeniyle çocukluk çağı kanserleri hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla açıklama yapıldı.

Sağlık Yayın: 21 Şubat 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 21.02.2024 12:27:00
Editör - Hüseyin Şengöz
Okuma Süresi: 3 dk.
141 okunma
Google News

İlçe Sağlık Müdürlüğü’nden konuyla ilgili yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Dünya çapında bulaşıcı hastalıklara bağlı çocukluk ölümleri önemli ölçüde azalırken, çocukluk çağı kanserlerine bağlı ölümler artmaktadır. Çocukluk çağında genellikle ortaya çıkan kanser türleri yetişkinlikte ortaya çıkan kanser türlerinden önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Çocukluk çağı kanserlerinin %30’unu lösemiler (kan kanserleri), kalan %70’ini de lenfoma ve solid tümörler oluşturmaktadır. Sık görülen diğer bir tür ise %20 oranı ile merkezi sinir sistemi tümörleridir. Erken evrede teşhis edilen birçok çocukluk çağı kanseri yüksek oranlarda tedavi edilebilmektedir. Ancak kanser, çocuk ölümlerinin önemli bir nedeni olmaya devam etmektedir.

ÇOCUKLUK ÇAĞI KANSERİNİN TANISI

Çocukluk çağı kanserlerinin neden sonuç ilişkisi erişkinlerde görülen kanserler kadar net değildir ve bilinen bir tarama programı yoktur. Çocukluk çağı kanserleri için uyarıcı olabilecek belirti ve semptomlar arasında deride solukluk (Kansızlık, anemi varlığı), halsizlik, enfeksiyonlara yatkınlık, iştahsızlık, açıklanamayan ani kilo kaybı, dalakta büyüme sayılabilir. Sayılan belirtilerden birçoğunun, kanser hastalığı dışında herhangi başka bir sebepten de kaynaklanabileceği ve aslında bu ihtimalin daha yüksek olduğu unutulmamalıdır. Çocuklarda kanser yaygın olmamakla birlikte, geçmeyen olağan dışı belirti veya semptomların varlığında bir sağlık kuruluşuna başvurmak doğru olacaktır. Çocukluk çağı kanserlerini erken saptamanın en iyi yolu, hastalığın olası belirtilerini gözden kaçırmamaktır. Dolayısıyla ebeveynlerin farkındalığının artması hayat kurtarıcı rol oynamaktadır. Çocukluk çağı kanserlerinin en sık başvuru bulgularının, hastayı ilk gören hekim tarafından bilinir olması hastanın vakit kaybetmeden tanı ve tedaviye ulaşmasını sağlamada en önemli faktördür.

Tedavi İçin Hemen Harekete Geçilmeli

Erken tanı 3 bileşenden oluşur: Ailelerin ve birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarının hastalığın belirtilerine ilişkin farkındalığı, doğru ve zamanında klinik değerlendirme, tanı ve evreleme (kanserin ne ölçüde yayıldığının belirlenmesi), hızlı tedaviye erişim için bilgilendirme ve yönlendirme. Kanser şüphesi sonrasında yapılacak testler ile tanı netleştirilebilir. Ardından kemik iliği aspirasyonu, doku biyopsisi, özel kan testleri, görüntüleme tetkikleri ve genetik testler yapılabilir. Çocukluk çağı kanserlerinin önlenmesi, erken tanı ve tedavi için hemen harekete geçilmesiyle olur.”

Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.