BELEDİYEDEN ÇEVRECİ PROJE
Gazipaşa Belediyesi, çevreyi koruma ve geri dönüşüm çalışmalarına bir yenisini ekleyerek Bitkisel Atık Yağ Toplama Projesi'ni hayata geçirdi. Proje kapsamında, merkez mahallelerde bulunan muhtarlıklara bitkisel atık yağ toplama varilleri yerleştirildi
GAZİPAŞA Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü ekipleri, doğaya zarar veren atık yağların kontrolsüz bir şekilde dökülmesini önlemek ve çevre bilincini artırmak için bir proje başlattı. Proje kapsamında evlerde kullanılan atık yağların çöpe, toprağa ya da lavabolara dökülmemesi için muhtarlıklara bitkisel atık yağ toplama varilleri yerleştirdi. Proje kapsamında okullara, sitelere ve kırsal mahallelere de yakın zamanda atık yağ toplama varilleri yerleştirilecek. Gazipaşa Belediyesi, ilçe halkını bu projeye katılmaya davet ederek, atık yağların toplanması konusunda farkındalığın artırılmasını hedefliyor.
BAŞKAN YILMAZ PROJEYE DESTEK İSTEDİ
Bitkisel atık yağların çevreye verdiği zararların öneminden bahseden Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Bitkisel atık yağlar suyumuzun ve çevremizin kirlenmesine, kanalizasyonlarımızın tıkanmasına sebep oluyor. Biz de bu duruma bir çare olarak merkez mahalle muhtarlıklarımıza, büyük sitelerin önüne, okullarımıza bitkisel atık yağ toplama varilleri yerleştiriyoruz. Amacımız bitkisel atık yağların çevre ve insan sağlığına zararlarını en aza indirmek. Tüm vatandaşlarımızın projemize destek olmasını bekliyoruz.” dedi.
MUHTARLARDAN TEŞEKKÜR VE VATANDAŞA DAVET
Gazipaşa Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü tarafından başlatılan Bitkisel atık yağ toplama projesi kapsamında merkez mahalle muhtarlık ofislerine atık yağ toplama varilleri yerleştirildi. Pazarcı Mahallesi Muhtarı Mehmet Tuncel “Bitkisel atık yağlarımızı lavabolara döküp tıkanmasına sebep olmayalım. Tüm mahalle sakinlerimizin atık yağlarını, muhtarlık ofisimizde bulunan atık yağ toplama varilimize getirmelerini bekliyoruz. Bu önemli hizmet için Belediye Başkanımız Mehmet Ali Yılmaz’a teşekkür ediyoruz” dedi.
Gazi Mahallesi Muhtarı Refik Kaya, “Belediyemizin öncülüğünde yeni bir proje başlattık. Mahalle halkı olarak artık Evsel atık yağlarımızı Gazi Mahallesi muhtarlığımızın önünde bulunan varilimize dökeceğiz. Bu önemli proje için Belediyemize ve Başkanımıza teşekkür ediyorum.” dedi.
Esentepe Mahalle Muhtarı Yaşar Ergin, “Esentepe Mahalleme özellikle kadın vatandaşlarımıza sesleniyorum. Kanalizasyonumuzun tıkanmaması ve çevremizi kirletmemek için atık yağlarımızı muhtarlık ofisimizin önünde bulunan varillerimize dökmelerini rica ediyorum. Bu anlamlı proje için Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum” dedi.
BİTKİSEL ATIK YAĞLARIN ÇEVREYE ETKİLERİ NELERDİR?
1 litre bitkisel atık yağ, 1 milyon litre içme suyunu kirletmektedir. Kullanılmış bitkisel yağlar evsel atık su kirliliğinin % 25 ‘ni oluşturmaktadır. Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara neden olmaktadır. Atık yağlar, atık su arıtma tesislerinin yoğun ve hızlı bir şekilde kirlilik yükünü artırarak işletme maliyetini yükseltir. Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara neden olmaktadır. Bitkisel atık yağların kalorileri çok yüksektir. Bu atık yağlar suya, kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplar su sistemine zarar verir, güneş ışığını engeller ve havadan suya oksijen transferini önler. Zamanla suda bozularak sudaki oksijenin tükenmesini hızlandırır ve canlı yaşamına zarar verir. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar vermektedir Bitkisel atık yağlar atık su toplama sitemlerinin daralmasına ve tıkanmasına neden olmaktadır.
Kanserojen Olan Bu Yağlar; Doğaya karışıp çevreye ve insan sağlığına zarar vermektedir, Kanalizasyon sitemlerini tıkamaktadır, Şehirlerin atık su arıtma maliyetlerini yükseltmektedir.