ANTİOCHİA AD CRAGUM TURİZME KAZANDIRILIYOR

GAZİPAŞA Kaymakamı Selami Korkutata, Güney Mahallesi’nde bulunan Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Kültür Yayın: 17 Ekim 2024 - Perşembe - Güncelleme: 17.10.2024 14:53:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
40 okunma
Google News

GAZİPAŞA Kaymakamı Selami Korkutata, Güney Mahallesi’nde bulunan Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarını yerinde inceledi. Kazı çalışmaları hakkında bilgi alan Kaymakam Korkutata, çalışanlara kolaylıklar diledi.

Tarihi en az 2 bin yıllık öncesine dayanan, Roma ve Bizans dönemlerine ait Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nin  ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamına alınması, çalışmaları hızlandırdı. Güneyköy Mahallesi’nde bulunan Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’nde 2005 yılından bu yana sürdürülen kazı çalışmaları, Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında verilen 60 milyon 480 bin TL ödenekle ivme kazandı. Antik kentin yeniden ayağa kaldırılması ve turizme kazandırılması için başlatılan kazı çalışmaları Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak ve ekibince gerçekleştiriliyor.  Antik kentte devam eden çalışmalarla, antik kent içinde bulunan Sütunlu Cadde’nin güneybatı, kuzeybatı, güneydoğu ve kuzeydoğusu ile Sütunlu Cadde’nin zemininde kazı, konservasyon, konsolidasyon, anastylosis ve çevre düzenleme çalışmaları yapılıyor.

KAYMAKAM KORKUTATA TARİHİ KENTİ İNCELEDİ

Gazipaşa Kaymakamı Selami Korkutata,  tarihin gün yüzüne çıkarıldığı Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’ni ziyaret etti. İçerisinde akropol, nekropol, küçük hamam, büyük hamam, meclis kalıntıları, mozaikler ile pek çok tarihi kalıntının bulunduğu Antiocheia Ad Cragum Antik Kenti’ni gezen Kaymakam Korkutata, tarihi kenti inceledi.  Kazı çalışmaları hakkında Kazı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekocak  ve Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen’den bilgiler alan Kaymakam Korkutata, çalışanlara kolaylıklar diledi.

ANTIOCHIA AD CRAGUM NERESİDİR?

Antiochia ad Cragum Antik Kenti, Antalya İli Gazipaşa İlçesi Güney Köyü sınırları içinde yer alır. Kentin ve limanının bulunduğu bölge, MÖ 1'inci Yüzyılın ilk yarısında bu sahillerde faaliyet gösteren ve doğu Akdeniz'in kıyı yerleşimlerini ve ticaret gemilerini yağmalayan Kilikia korsanlarının sığınma alanlarından biridir. MÖ 67 yılında General Pompeius Magnus komutasındaki Roma donanmasının Korakesion (Alanya) yakınlarında kazandığı zaferle korsan sıkıntısına son verilmiş, ardından tüm bölgedeki korsan sığınakları sırasıyla ele geçirilmiştir. MS. 38 yılında Roma İmparatoru Gaius (Caligula) bölgenin yönetimini kısa bir süreliğine Roma'ya bağlı Kommagene Kralı IV. Antiochos'a bırakır ve hemen kısa bir süre sonra geri alır. İmparator Claudius döneminde, MS. 41 yılında bölgenin idaresi tekrar IV. Antiochos'a verilir. Roma imparatoru Vespasian'ın MS. 72 yılında bölgeyi genişletilmiş Kilikia eyaletinin bir parçası olarak Roma idaresine almasına kadar Antiochos bölgeyi yönetir. Bu dönem içinde kurduğu kentlerden biri de, kendi adını verdiği Antiochia ad Cragum'dur. Antiochia ad Cragum antik kenti, Toros dağ silsilesinden denize doğru uzanan eğimli bir yamaç üzerinde konumludur. Bir kıyı kenti olmasına rağmen, kent merkezi deniz seviyesinden yaklaşık 300 ila 350 metre yükseklikte, çeşitli yönlerden kayalık ve sarp yamaçlarla çevrilen bir konumdadır ki bu özelliği kenti denizden gelebilecek saldırılara karşı koruyan doğal bir savunma sistemi oluşturur. Antik kentin mimari kalıntılarının yoğunlaştığı ve nispeten sağlam olarak günümüze ulaştığı yaklaşık 24 hektarlık bölümü modern Güney Köyü ile iç içedir.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.