ANTİOCHİA AD CRAGUM HALKA ANLATILDI
GAZİPAŞA’DA, Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı, Antalya Valiliği, Nebraska Üniversitesi, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi iş birliğiyle ‘Başlangıcından Günümüze Antiochia Ad Cragum’ çalıştayı düzenlen
Antalya Büyükşehir Belediyesi Gazipaşa Kültür Merkezi’nde dün saat 13.00’te başlayan çalıştaya, Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karahan, Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, Nebraska Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Hoff, Uşak Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Can, ALKÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nisa Yılmaz Erkovan, Kastamonu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Asena Kızılarslanoğlu, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ‘Başlangıcından Günümüze Antiochia Ad Cragum’ çalıştayında konuşan Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, “Alanya Müze Müdürlüğü’nün sorumluluk alanında bulunan Gazipaşa- Alanya-Gündoğmuş ilçelerimizde yürütülen kazılar var. Bunlardan bir tanesi de 2002’de bir kurtarma kazısı olarak başladığımız Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’dir. Burada bir takım mozaiklerin görünür hale gelmesi üzerine kurtarma çalışması başlatmıştık. Mozaiklerin boyutlarının o günden belli olması üzerine aslında bir kurtarma kazısı değil de, bilimsel çalışmalarla yürütülmesi gereken bir kazı olması gerektiği kararını verdik. Bakanlığımızın izniyle, 2008 yılında kazı çalışmalarının Alanya Müzesi ve Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff başkanlığında, bilimsel olarak devam etmesine karar verilmiştir. O günden bugüne çok yol kat edildi. Geleceğe Mirası Projesi ile 12 ay çalışılan bir duruma gelmiştir” dedi.
DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ
Gazipaşa Belediye Başkanı Mehmet Ali Yılmaz, “Roma ve Bizans dönemlerine şahitlik eden Antiochia Ad Cragum Antik Kentimizin kazı çalışmalarının başlangıcından buyana olan sürecini öğrenmek için bir araya geldik. Antiochia Ad Cragum geçmişten günümüze kadar uzanan tarihiyle bölgemizin önemli bir parçası olmuştur. Bu kazı çalışmaları, geçmişimizin izlerini gün yüzüne çıkarmak ve gelecek nesillere aktarmak adına bizim için son derece önemlidir. Gazipaşa Belediyesi olarak, sürecin başından bu yana şehrimizde sürdürülen kazı çalışmalarına destek oluyoruz ve destek olmaya devam edeceğiz. Antik kentimizin rahat ulaşımı, korunması ve tanıtılması için kazı ekibiyle koordineli bir şekilde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu çalışmaların bölgemizin turizm potansiyelini arttıracağını ve kültürel turizme katkı sağlayacağına inancımız tamdır. Yaklaşık 20 yıldır kazı çalışmaları devam ediyor. Bu kazı alanında özveriyle çalışan herkese çok teşekkür ediyorum. Kazı alanına ve antik kente gerekli hassasiyeti göstererek sahip çıkan Güneyköy sakinlerine teşekkür ediyorum. Gazipaşa Belediyesi olarak her zaman olduğu gibi kazı çalışmalarına destek olmaya, tarihimize ve kültürümüze sahip çıkmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oğuz Karahan, “Bu kültürün mirasçısı olarak burada olmak, bir bilimsel merkezin temsilcisi olarak burada olmak gurur verici. Uygarlık ve medeniyet bir ülke veya toplumun maddi veya manevi varlıklarının düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade etmektedir. Medeniyet, belirli bilimsel topluluğun ortaya koydukları değerlerle sınırlıdır. Uygarlık ise; bu medeniyetlerin binlerce yıl devam eden gelişmeler sonunda, insan aklının, bilim ve teknolojisinin katkısı ile ortaya çıkan ve tüm insanlığın eseri ve malı olarak değerlendirilebilir. Antiochia Ad Cragum bu coğrafyanın kadim eserlerinden birisidir. Kommagene Kralı IV. Antiochus’tan adını alan bu kent, Bizans ve Roma dönemlerine şahitlik etmiştir. Üniversitemiz olarak bu çalıştayda başta Kazı Başkanımız olmak üzere, emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyoruz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Nebraska Üniversitesinden Prof. Dr. Michael Hoff, Antiochia Ad Cragum genel bakış konulu bir sunum yaptı. Daha sonra ise Antiochia Ad Cragum Antik Kenti’nde ortaya çıkan alanlarla ilgili bilgilendirmeler yapıldı. Soru-cevap ve önerilerin ardından çalıştay, Antik kent gezisi ile sona erdi.